Dominique Appel Header

De Dominique appel

Hallo!

Ik ben Dominique, ik ben 6 jaar en woon in Geldermalsen. Mijn papa heeft een groot fruitbedrijf in Hongarije, dat Almakúti heet. Almakúti betekent ‘appelbron’, de plek waar appels vandaan komen. Bij dit bedrijf ligt 215 hectare grond, daar passen wel 430 voetbalvelden op. Er staan meer dan 400,000 bomen en elk jaar geven die 4,5 miljoen kilo fruit.

Samen met een universiteit in België heeft papa een nieuwe appel ontwikkeld, en deze heeft hij naar mij genoemd, de Dominique appel. Ze wilden een appel maken die gezond is en lekker smaakt, zelfs de schil! Ook hebben ze goed gekeken of de appelboom niet ziek kan worden en dat hij zonder medicijnen kan groeien. Dat is beter voor het milieu.

Ik zal je eens laten zien hoe de appel bij jullie thuis terecht komt:

1. Net als wij moet een appelboom ook eten, anders groeien er geen appels aan. Daarom geven we de bomen water. Ze halen zelf eten uit de grond waar ze in staan.

De Dominique appel

2. Als de bomen genoeg eten gaat er bloesem groeien. Dat zijn kleine bloemetjes in de bomen.

De Dominique appel

3. Als deze bloemetjes bestoven worden, kunnen ze uitgroeien tot appels. Dit gebeurt dankzij bijen en de wind. Als een bij op een bloem gaat zitten blijft er stuifmeel aan zijn pootjes hangen, als hij dan naar een andere boom gaat blijft het stuifmeel daar plakken.

De Dominique appel

4. Een paar weken na de bestuiving kun je al zien dat de bloemetjes kleine vruchtjes zijn geworden. Valt je iets op? De appeltjes groeien nu nog naar boven.

De Dominique appel

5. Als de appels verder groeien worden ze vanzelf zwaarder en gaan ze naar beneden hangen.

De Dominique appel

6. In de boomgaard hangen ook hagelnetten. Als het dan hagelt komt de hagel niet op de appels, want daar kunnen ze niet tegen.

De Dominique appel

7. Als ze rijp zijn is het tijd om te plukken. We plukken alleen de appels die de juiste grootte en kleur hebben. Bij het plukken moet je wel goed opletten, want appels zijn net eieren. Je moet erg voorzichtig mee zijn zodat ze er thuis op de fruitschaal ook nog mooi uitzien.

De Dominique appel

8. Sommige appels worden na het plukken meteen verkocht aan een winkel. Maar vaak zijn het zoveel appels dat een deel ook in een koelcel wordt geplaatst. In die koelcel is het erg koud en luchtdicht. Doordat ze minder zuurstof krijgen vallen de appels in slaap en worden ze niet ouder, net als Doornroosje. Dan blijven de appels veel langer lekker en gaan ze niet rimpelen. De appels die in september geplukt zijn, kunnen dan in juni van het volgende jaar nog steeds gegeten worden.

De Dominique appel

9. Als de appels verkocht worden, gaan we ze eerst sorteren. Vanuit de kist gaan ze door een waterdumper. Dan komt er heel veel water in de kist zodat de appels gaan drijven. Dan stromen ze zonder te botsen naar de sorteermachine. Daar worden ze uitgezocht op kleur, maat en gewicht.

De Dominique appel

10. Na het sorteren worden de appels verpakt in een krat, een bakje of een zak.

De Dominique appel

11. Dan gaan de appels met vrachtwagens naar de winkels. Hier kun jij ze gaan kopen.

De Dominique appel